قفسه بایگانی ریلی اتوماتیک گونه ای از کمد ریلی است که حرکت آن توسط نیروی الکتریسیته صورت میگیرد در کمد بایگانی ریلی اتوماتیک با استفاده از نیروی الکتریسیته موتور الکتریکی جایگزین گیربکس در سیستم بایگانی ریلی مکانیکی شده است و از این طریق حرکت کمد ریلی از راه برد الکترونکی و پنل مستقر بروی قفسه ریلی صورت می پذیرد به نحوی که بدون دخالت هر گونه نیروی فیزیکی انسانی تنها با انتقال نیروی برق متناوب AC کلیه یونیت ها به حرکت در خواهند آمد این شیوه مزایای زیادی از جمله بالا رفتن سرعت کار و ایمنی بیشتر نسبت به انواع شیوه های بایگانی دیگر دارد مثلا در بایگانی کمد دوار یا کمد ریلی بایگانی و انواعی از این دست سرعت کار به مراتب پایین تر است.
تا اینجا ما با اولین روش کار با سیستم اتواتیک آشنا شدیم اما این محصول شرکت کارنو امکانات و قابلیت های بیشتری دارد و به روشهای مختلف امکان دسترسی به لوازمی مانند پوشه و زونکن و غش گیر و.. را فراهم می آورد. شیوه دوم جهت جابجایی کمد ریلی اتوماتیک استفاده از ریموت کنترل می باشد برای این منظور سیستم کنترل از راه دوری برای محصول تدارک دیده شده که کاربر بتواند بدون نیاز به بلند شدن از روی صندلی خود به بایگانی دسترسی داشته باشد حال آنکه این نکته یکی از بزرگترین مشکلات در مکانهای پر مراجعه ای است که از قفسه بایگانی ریلی مکانیکی یا قفسه ثابت فلزی استفاده می کنند. در این روش با فشردن شماره یونیت بایگانی بر روی ریموت کنترل، راهروی انتخابی از بین یونیت های قفسه ریلی اتوماتیک باز میشود و امکان وصول به موارد انتخابی محیا میگردد این آپشن البته می تاند بر روی قفسه بندی انبار در محیط های بزرگ و کوچک یا قفسه فروشگاهی متحرک و همینطور انواع کمد های بایگانی ثابت، قفسه ثابت کتابخانه ای یا حتی نوع متحرک ان یعنی قفسه بایگانی ریلی کتابخانه ای و قفسه ثابت نقشه که برای نگهداری انواع مدل های ایستاده لول شده و خوابیده نقشه است به کار گرفته شود که البته برای فایل های ریلی مثل قفسه ریلی نقشه نیاز به تغییرات کمتری نسبت به فایل ثابت دارد.
. روش سوم نیز از طریق ارتباط با کامپیوتر می باشد در این روش از طریق کامپیوتر جانمایی اسنا در در قفسه ریلی اتوماتیک نمایش داده می شود و با درخواست سند مورد نظر آدرس سند به صورت گرافیکی در رایانه نمایش داده شده و راهرویی که سند در آن قرار گرفته باز می شود و مسیر دسترسی به سند برای بایگان میسر میگردد این قابلیت میتواند بر روی سایر کمد های متحرک مثل قفسه بایگانی ریلی کشویی (ترکیبی) یا فایل ریلی نیز پیاده شود.
کمد بایگانی ریلی اتوماتیک به دنبال الکترونیکی شدن ملزومات و مبلمان اداری در انتهای دهه هشتاد میلادی پا به عرصه وجود گذاشت پیش از تولید قفسه بایگانی ریلی اتوماتیک و با برقی دن اکثر وسایل اداری در اواخر قرن بیستم انواعی از محصولات اداری برقی تولید شدند که هیچ کدام کامل نبود و نتوانستند به مدت زیادی در بازار مبلمان داری عرض اندام نمایند کمد بایگانی برقی-الکترونیکی یکی از این نمونه هاست که در مدت اندکی جای خود را به وسایل روزآمد داد.
قفسه بایگانی ریلی اتوماتیک (الکترونیک) به منظور از بین بردن به کارگیری نیروی فیزیکی برای حرکت کمد های بایگانی با توجه به اینکه در بسیاری از مراکز بایگانی اسناد و کالا کاربران قفسه بایگانی ریلی خانم ها هستند تولید و عرضه گشت با استفاده ازاین نوع وسیله دیگر نیازی به حرکت یونیتها به واسطه فرمان نیست و با انتخاب یکی از چهار روش حرکت کمد بایگانی ریلی اتوماتیک که شرح آن رفت سیستم حرکت نموده و مسیر دسترسی به سند یا کالا برای کاربر فراهم میگردد.
برای معرفی اجزای کمد بایگانی ریلی اتوماتیک از معرفی قسمت های مشترک این محصول با کمد بایگانی ریلی مکانیکی که در قسمت مربوط به قفسه بایگانی ریلی مکانیکی شرح آن رفت پرهیز میکنیم و به اهم اجزای تشکیل دهنده و استراکچر محول بسنده خواهیم کرد:
موتور: موتور سیستم بایگانی ریلی اتوماتیک بر روی سیستم گیربکس قرار میگیرد و با انتقال نیروی الکترونیکی به گیربکس یه واسطه پنل یا ریموت کنترل و یا کامپیوتر باعث به حرکت درآمدن قفسه بایگانی ریلی اتوماتیک میشود.
سیستم قفل لحظه ای: در هنگام استفاده کاربر از کمد بایگانی ریلی اتوماتیک زمانی که کاربر در داخل راهرو جهت برداشتن اسناد قرار دارد با دیتکت کردن کاربر توسط سنسور های حرکت یاب، راهرو مورد نظر قفل شده و حرکت سایر قفسه های سیستم امکانپذیر نخواهد بود این امکان برای حفظ امنیت کاربر در هنگام استفاده از قفسه بایگانی ریلی اتوماتیک در نظر گرفته شده است.
مادر بورد: مادربورد کمد بایگانی ریلی اتوماتیک که نمایشگر یا پنل مدیریت سیستم نیز بر وری آن قرار گرفته وظیفه انتقال پیام های الکترونیک توسط کاربر و انتقال آن به موتور کمد بایگانی ریلی اتوماتیک را بر عهده دارد در واقع مادربورد وظیفه هماهنگی بین کل اجزای برقی را به عهده درد و کلیه پیام ها ابتدا به مادربرود و از آنجا مدیریت شده و به بخش مورد نظر کاربر انتقال پیدا میکنند.
نمایشگر الکترونیکی: بر روی کاور کمد بایگانی ریلی اتوماتیک نمایشگر وضعیت سیستم تعبیه شده با لمس دکمه مربوط به هر یونیت، قفسه بایگانی ریلی اتوماتیک مورد نظر حرکت میکند این نمایشگر وطیفه انتقال پیام را به برد مرکزی به عهده دارد و رابطی است بین کاربر و یونیت مورد نظر دکمه های حرکت یونیت وظیفه فرمان را انجام می دهند نوع ابتدایی آن نیز در قفسه بایگانی ریلی برقی-الکترونیکی که نسل پیشین سیستم بایگانی اتوماتیک محسوب می شود وجود دارد که باید در کل زمان حرکت کمد ها انگشت خود را بروی دکمه حرکت چپ یا راست نگه دارید و البته نوع پیشرفته آن نیز که به صورت یک پنل حداقل 7 اینچی تاچسکرین و هوشمند است در نسل های بعدی قفسه اتوماتیک یعنی قفسه بایگانی چرخشی دیده می شود.
روشنایی اتوماتیک: روشنایی کمد بایگانی ریلی اتوماتیک وابسته به نور محیط بایگانی نیست با ورود هر کاربر به داخل راهرو سنسور های حرکتی ورود شخص را دیتکت و فرمان به برد مرکزی ارسال می شود و برد مرکزی رو شنایی راهرو مربوطه توسط پکج های رو شنایی تعبیه شده در سقف قفسه بایگانی ریلی اتوماتیک را تامین میکند.
کامپیوتر: با اتصال کامپیوتر به کمد بایگانی ریلی اتوماتیک امکان حرکت یونیت ها با فرمان کامپیوتر و همچنین گزارش گیری های گوناگون از رایانه امکانپذیر خواهد بود نحوه کارکرد کامپیوتر اینگونه است که از طریق کابل لن (LAN) رایانه به یونیت متصل شده و اطلاعات به مادربورد ارسال می شود و برد (Board) نیز پیام را به بخش مورد نظر مخابره می کند.
کنترل از راه دور: سیستم بایگانی ریلی اتوماتیک قابلیت حرکت از طریق دستگاه کنترل از راه دور دارد برای حرکت سیستم بایگانی ریلی اتوماتیک توسط دستگاه کنترل از راه دور شماره قفسه مدنظر را در دستگاه وارد میکنیم و کمد مورد نظر حرکت میکند این نحوه حرکت از طریق امواج مادون قرمز ریموت کنترل به درگاه مادون قرمز ورودی دستگاه میرسد و پیام به برد مرکزی ارسال می گردد.
کمد بایگانی ریلی دارای اجزای بسیار زیادی مانندکابل کشی، سنسور های حرکتی و.. است که در این مطلب به اهم اجزای قفسه بایگانی ریلی اتوماتیک پرداخته شد برای اطلاع از جزئیات مشخصات فنی می توانید با دریافت کاتالوگ و دفترچه مشخصات فنی به اطلاعات کامل دسترسی داشته باشید..
طراحی سیستم بایگانی ریلی تمام اتوماتیک کارنو به گونه ای است که قفسه ها بعد از قرار گیری بر روی ریلها توسط یک پنل الکترونیکی . تنها با فشردن یک دکمه با حرکتی نرم تحت کنترل کاربر قرار می گیرد.این سیستم علاوه بر این قابلیت کنترل دستی، کامپیوتری و کنترل از راه دور را برای کاربر ایجاد می کند.
طبقات استاندارد بایگانی مجهز به سیستم گردش هوا می باشد که این امر طول عمر اسناد را افزایش می دهد.
فرمانهای تعبیه شده در سیستم به صورت تاشو و با مدل هرزگرد به کمک نیروی گریز از مرکز طراحی گردیده است که این امر موجب شده حرکت فرمانها تنها در هنگام نیاز انجام پذیرفته و همچنین از برخورد با شخص در حین حرکت ممانعت می نماید.
بدنه و تمامی قطعات این سیستم طوری طراحی شده است که توسط پیچ و مهره به هم متصل شده وقابلیت افزایش طول، عرض و ارتفاع را به قفسه ها می دهد.
این بخش کل بار اعمالی از اسناد و قفسه را به چرخ ها انتقال داده و استحکام کافی برای نگهداری ستون های قفسه را ایجاد می کند.
نحوه استفاده و حرکت قفسه ها
جاگذاری اسناد در این سیستم به گونه ای تعریف شده است که می توان با وارد نمودن شماره پرونده براساس کد تعریف شده محل دقیق سکانس موردنظر را یافته و تصویر آن با انیمیشن بر روی صفحه مانیتور نمایش دهد. این امر موجب افزایش ۲ الی ۳ برابری سرعت دسترسی به اسناد می گردد.
برای بهره وری بیشتر از سیستم از ریموت کنترل استفاده می شود که فرد به راحتی می تواند از راه دور و با وارد نمودن شماره پرونده کابین حاوی زونکن مورد نظر را باز نمود.
در یک روش با استفاده از پنل تعبیه شده در روی کابین ها به راحتی و با فشار دکمه کابین مورد نظر می توان تمامی قفسه ها را به حرکت درآورده و راهروی مورد نظر را باز نمود این امر به صورت الکترونیکی انجام شده و قفسه همه با هم به حرکت در می آیند.
برای استفاده از فرمان در صورت نیاز ابتدا کلاچ را آزاد کرده و سپس با باز کردن دسته فرمان قفسه ها را حرکت می دهیم.
تجهیزات و امکانات کمد بایگانی ریلی اتوماتیک
برای ایجاد الگوی بهینه مصرف از لامپهایی استفاده شده که توسط سنسورهای مخصوص ورود و خروج افراد را حس کرده و زمانی که فرد وارد راهرو قفسه شده روشنایی مورد نیاز برای کاربر ایجاد می شود و به محض خروج خاموش می گردد.
چشم های هوشمندی در کابین ها تعبیه شده که برا ی امنیت فرد طراحی شده و در هنگام بسته شدن قفسه و درصورت تشخیص فرد و یا هر شی دیگر قفسه ها را از حرکت باز می دارد و فرد را از آسیب و یا افتادن برگه یا هر شئ دیگری آگاه می کند.
این سنسورها در بخشهای مختلف محیط بایگانی قرار گرفته و هر لحظه دما، رطوبت ، تهویه و شرایط ایمنی را تست کرده و شرایط متعادلی را بر اساس استاندارد ها ایجاد می کند.
مشخصات فنی
۱٫ ارتباط با رایانه :
با استفاده از نرم افزار مدیریت اسناد مخصوص این سیستم قابلیت ارتباط مستقیم با رایانه دارد. یک بُرد مبدل در یونیت ثابت از طریق وایرلس، کابل شبکه و یا پورت “یو اس بی” به رایانه دلخواه متصل می شود که بواسطه آن می توان از امکاناتی مانند باز و بسته کردن کابین ها، بستن یا باز کردن قفل یونیت، نشان دادن محل نگهداری یک پرونده در سیستم، بررسی ورود و خروج مدارک به داخل کابین ها و… استفاده نمود.
۲٫ قدرت بیشتر، دسترسی سریعتر، کاربری راحت تر:
در سیستم بایگانی اتوماتیک کارنو با استفاده از قدرت موتور الکترومکانیکی بجای نیروی دست کاربر می توان از کابین هایی با طول های بیشتر از حد نرمال و ظرفیت های وزنی سنگین (تا ۹ متر طول و ۳ تن مجموع وزن کابین و بار افزوده) استفاده نمود. همچنین در سیستم هایی با تعداد کابین زیاد، برای دسترسی به کابین اول می توان تنها با فشار یک دکمه تمامی یونیت ها را جابجا کرد در حالی که در سیستم مکانیکی می بایست تک تک یونیت ها را جداگانه و با استفاده از فرمان باز و بسته نمود.
۳٫ سنسور های طولی – عرضی – القایی :
سنسور عرضی برای قفل شدن حرکت کابین هنگام ورود کاربر و فعال شدن سیستم روشنایی داخل کابین تعبیه شده. سنسور طولی نیز جهت افزایش ضریب ایمنی سیستم بکار می رود بنحوی که هنگام بسته شدن کابین و یا هنگام حضور کاربر در راهرو از ادامه حرکت آن جلوگیری می کند. سنسور القایی نیز بر روی آخرین کابین متحرک کارگذاشته شده که با جلوگیری از حرکت بیش از اندازه آن ضریب امنیت سیستم را بالا می برد.
۴٫ سیستم روشنایی هوشمند :
در بالای هر کابین لامپ مخصوصی تعبیه شده که در هنگام ورود کاربر به صورت هوشمند روشن گردیده و بعد از خروج وی بوسیله دکمه قفل خاموش می شود. بنابراین همیشه تنها نور راهرویی که از آن استفاده میشود برای تمام فضای بایگانی نیازی نیست که این مهم باعث صرفه جویی چشمگیر در مصرف برق شده و همچنین مشکل کمبود نور در کابین را برای کاربران مرتفع می سازد.
۵٫ قفل مرکزی :
در حالت پیش فرض یک قفل مرکزی روی سیستم نصب می شود که با بستن آن تمامی راهرو بسته شده و دسترسی به داخل کابین ها مسدود می شود. در حالت سفارشی می توان برای هر یونیت یک قفل تعبیه کرد که باز و بسته کردن آن از طریق کلمه عبور، کنترل از راه دور، اثر انگشت و… امکان پذیر باشد.
۶٫ کلاج :
به علت استفاده از چرخ دنده و گیربکس در کابین ها در پایین هر یونیت کلاجی در نظر گرفته شده تا در هنگام قطع برق با آزاد کردن آن، دنده و گیربکس از موتور آزاد گردیده و فرمانها به صورت کاملا روان قابل گردش باشند.
۷٫ پنل و LCD :
بر روی پهلوی هر یونیت LCD کوچکی در نظر گرفته شده است که می تواند اطلاعات مربوط به کابین و سیستم را همچون سال ساخت، تاریخ گارانتی، تلفن های مرکز پشتیبانی و خدمات پس از فروش و… را نمایش دهد. پنل دارای”پورت برنامه ریزی” بوده که بدینوسیله آن می توان اطلاعات خاص را وارد سیستم کرد یا از آن به رایانه انتقال داد. همچنین بر طبق تصاویر :
۸٫ میزکشویی :
برای کاهش رفت آمد کاربران به داخل کابین ها و سهولت در استفاده از مدارک، داخل هر کابین یک میز کشویی درنظر گرفته شده تا کاربر بتواند با قرار دادن پرونده ها روی آن به راحتی به اطلاعات مورد نیاز دسترسی پیدا کرده و سپس پرونده را به جای خود برگرداند. این امر باعث صرفه جویی در وقت و جلوگیری از گم شدن مدارک – بخاطر اشتباه قرار دادن آنها – در داخل قفسه های بایگانی نیز می شود.
۹٫ نوارهای لاستیکی صداگیر:
ابتدا و انتهای هر یونیت در قسمتی که کابین ها با هم برخورد می کنند لاستیک های مخصوصی تعبیه شده که علاوه بر جلوگیری از آسیب دیدن یونیت و ایجاد صدا هنگام برخورد کابین ها، در موقع بسته شدن سیستم مانع ورود گرد و خاک به داخل آن می شود که این امر تا حد زیادی می تواند عمر مفید پرونده ها را افزایش دهد.
برای حرکت راحت یونیت بخصوص هنگام بارگذاری پرونده ها که وزن کابین افزایش می یابد در سیستم از گیربکس با ضریب تبدیل ۲٫۵ استفاده شده است. این امر باعث می شود حرکت انتقالی از موتور یا فرمان دستی به چرخها به سهولت انجام پذیرد.
حرکت روان و پیوسته کابین ها مستلزم مقاوم بودن ریل در برابر فشار سنگین وارد شده توسط چرخها و جلوگیری از خمیدگی و انحا می باشد. بنابراین در سیستم های وارش ریل بجای قرار گرفتن روی زمین روی یک تسمه آهنی مخصوص سوار می شود تا ضمن بالا بردن قدرت استقامت آن از اصحکاک بین چرخ و زمین و خم شدن ریل جلوگیری شود.
قطعه کوچکی است که سینی قفسه ها را نگه داشته و به گونه ای طراحی شده که براحتی قابل جابجایی باشد. خارطبقه در عین حال سینی را داخل کابین بگونه ای محکم نگه می دارد که مانع از بیرون آمدن آن بر اثر کشش سهوی کاربر می شود